top of page

Ouderraad project: De leeskeet

Dankzij het jaarthema “De letterreis van GBSje” staat lezen dit schooljaar (2015-2016) extra in de kijker. Maar lezen en taalbeleving zijn natuurlijk altijd een belangrijk aspect op onze school. Als ouderraad willen we hier ons steentje toe bijdragen en de de leerlingen en leerkrachten een gezellige leesplek bieden in een heuse leeskeet!

De planning

Hieronder vind je lees je de laatste nieuwtjes en updates in de vooruitgang van ons leeskeet project.

Mei 2017: De leeskeet komt naar school

Woensdag 3 mei 17u00. Na controle van de buienradar en controle van de ondergrond van de toegangsweg tot de tuin van de school besluiten we om ervoor te gaan. Luc komt eraan met de tractor, onze leeskeet wordt gekoppeld, tijdelijke achterlichten worden aangehangen en een volgwagen wordt met zwaailicht uitgerust. De stoet is klaar om te vertrekken. Na een korte rit dwars door het hart van de druivenstreek worden de laatste meters op mankracht afgelegd. Onze trouwe helpende handen duwen de leeskeet rustig de tuin binnen en proberen het meest ideale plekje in de tuin te vinden.

Alles wordt afgeschermd en nog net voor een hevige plaatselijke stortbui keert iedereen huiswaarts. Wat een perfecte timing!

Zaterdag was het weer verzamelen geblazen. Dankzij twee garagekrikken en een prachtig zonnetje werd onze leeskeet probleemloos en in alle veiligheid op betonblokken geplaatst. Het was een lange maar vruchtbare voormiddag.  ‘Onze Boekenuil’ staat nu los van de grond en stabiel voor vele jaren.

Op zondag was het zonnetje net niet van de partij. Wij wel zodat we onze leeskeet rondom rond veilig af konden schermen voor al te enthousiaste onderkruipertjes ! Bedankt aan iedereen die dit alles weer heeft helpen mogelijk maken. Laat die feestelijke inhuldiging er nu maar aankomen !

 

 

April 2017: De laatste loodjes

Na een diepe winterslaap en eindelijk weer wat hogere temperaturen zijn de werkzaamheden op volle kracht hervat.

Plafond en wanden kregen twee laagjes verf opgesmeerd en de geplande elektrische voorzieningen werden geïnstalleerd en aangesloten.  Een stroomaansluiting aan de buitenkant, een elektrisch bord, twee stopcontacten, een lichtschakelaar en twee led-lichtarmaturen zijn geplaats zodat onze toekomstig lezerspubliek voorzien is van een overvloed aan Lux(e).

Aan de buitenzijde werd beslist om de stabilisatoren zo goed als mogelijk recht te trekken en roestwerend in te pekken.

Aan de binnenzijde werden de oorspronkelijke plannen drastisch gewijzigd in een concept waar de beschikbare ruimte naar keuze kan worden ingedeeld door middel van verplaatsbare en stapelbare zitblokken.

Grote platen werden door onze plaatselijke houthandelaar verzaagd in de juiste panelen en gewapend met lijm en schroeven opgebouwd tot zes grote en twee kleine zitblokken.

Dankzij het kleurige advies van Juf Kristl werd na het gebruikelijke stoffige schuurwerk en een degelijke primer iedere blok van een ander kleurtje voorzien. De tweede laag mocht maar na 16 uur drogen en we vrezen dat de licht gekleurde blokken nog een laagje zullen nodig hebben. Maar daar moeten we eerst opnieuw minimaal 16 uur mee wachten.

Waar we ook op wachten is … op de tractor ! Dankzij de voorbereidende werkzaamheden van de gemeente is er een toegang voorzien tot de tuin van de school zodat onze leeskeet kan vervoerd en geïnstalleerd worden op zijn eindbestemming.  Dat hopen we in de komende weken te regelen en wie een handje wil helpen duwen om de leeskeet op zijn plaats te krijgen mag de oproep die we dan lanceren zeker niet missen !

Hoe dit alles zal verlopen lezen jullie in het volgende verslag maar noteer nu al in jullie agenda : Officiële inhuldiging op vrijdag 19 mei !

 

Eind oktober – 6 november 2016 : Verven

Met een grotere regelmaat dan onze berichtgeving blijven we werken aan ons leeskeet en mede dankzij enkele extra dagen verlof zijn we weer een grote stap vooruit gegaan.

We bundelden bijna alle werkkracht aan de binnenkant voor het plaatsen van enkele profielen om het plafond mooi af te werken, het voorbereiden van de wanden op de schilderwerken (uitvoegen en schuren) en het plaatsen van een vloerbescherming alvorens het verven te starten. Zoals altijd nemen de voorbereidingen het meeste tijd in beslag en ook het aanbrengen van een primer is dankzij de inzet van jong en oud rondgeraakt.  Nu deze is aangebracht op het plafond en op de wanden is het hoog tijd om de definitieve kleuren te kiezen die we zullen aanbrengen.

Tussendoor is er met de gemeente overleg geweest over de plaatsing en de stroomaansluiting die we voorzien zodat ook daar de voorbereidingen kunnen ingepland worden.

Besluit : het gaat vooruit.
Ben je benieuwd wat er volgende keer te lezen staat ? Kom dan gerust een kijkje nemen op de werf !

 

20 september – 17 oktober 2016 : En toen was er een raam …

Misschien viel de verslaggeving de laatste weken een beetje stil, de werken in ieder geval niet. Hoewel we ook deel hebben genomen aan ‘de leukste boswandeling’ en ‘de lekkerste pannenkoek uit het vuistje’ zijn de geplande werkzaamheden eveneens volgens schema uitgevoerd. Zo kreeg de Parketvloer de nodige schuur en vernisbeurten tot hij afgewerkt was, is de tekening volledig afgewerkt en werd het raam geplaatst.

Aan de buitenzijde zijn er dus nog enkel wat details om voor te zorgen. Aan de binnenzijde daarentegen is er nog heel wat werk te verrichten. Alles i.v.m. de elektrische installatie is nu bepaald en wordt voorgelegd aan de technische dienst van de gemeente. Na hun goedkeuring kunnen we overgaan tot aankoop en installatie. Tussendoor trachten we de binneninrichting te realiseren en het geheel te schilderen. Wie dus tussendoor een handje wil helpen mag altijd een seintje geven!

 

4 – 18 september 2016 : Eerste schilderwerken

Na Smets’ “snelste dak ooit” wil het leeskeet-bouwteam zich niet laten kennen ! Tijdens enkele intensieve avonden zijn ook de wanden binnen geplaatst en aan de buitenzijde krijgt onze ‘Boekenuil’ een kleurige tekening dankzij onze artistieke juf Kristl.  De parketvloer is zo goed als geplaatst en zal dan moeten afgewerkt worden. Eerst schuren en dan behandelen met een “kind-resistente” vernis.  Tussendoor kregen we de deur terug uit het lasatelier en heeft deze een grondige roestwerende behandeling ondergaan vooraleer ze een eerste keer te schilderen. Onnodig om de kleinste klusjes te vermelden. Wij kijken al uit naar de vele helpende handen voor het schilderen van de binnenzijde en na het plaatsen ervan, het schilderen van de binneninrichting.

Hopelijk maak jij het ook mee !

 

17 augustus – 3 september 2016 : Beginnen aan de opbouw

Langzaam ontpopt de leeskeet zich tot het ultieme leeshoekje dat we aan het opbouwen zijn voor de school.

De ene werkman heeft de andere vrijwilliger opgevolgd in een ‘roller Coast’ van werkzaamheden ! Het stalen frame werd voorzien van houten latten om isolatie en wanden te kunnen bevestigen.

Isolatieplaten werden op maat gesneden, met PU schuim verlijmd en dan zorgvuldig met aluminiumtape afgeplakt. Na deze ‘space-tape’ behandeling en na het plaatsen van de isolatie aan het plafond werd er samen met de schrijnwerker opgestart aan de binnenbekleding. Het MDF plafond werd geplaatst en er werd gestart met het plaatsen van de eerste MDF wanden.

En toen kwam er plots het bericht : Morgen staat het nieuwe dak erop ! Een heus team gespecialiseerde dakbedekkers hebben het dak voorzien van een volledig nieuwe bekleding.  Opnieuw een belangrijk werk  dat van de werklijst geschrapt kan worden.

Zo komen we aan het einde van onze kort verslagje, of ook : de samenvatting van minimum 35 manuren werk.  De vele kleine kleine karweitjes vermelden we niet maar,… laat het duidelijk zijn : wie er niet bij was heeft wel degelijk heel wat gemist ! Gelukkig zijn de meeste werkzaamheden steeds op de gevoelige plaat vastgelegd en kijken we nu al uit naar het uitgebreide fotoboek van de ontstaansgeschiedenis van onze ‘Boekenuil’.

Tot de volgende !

 

 

Juli – augustus 2016 : Beginnen aan de opbouw

Het enthousiaste leeskeetteam heeft niet stilgezeten tijdens deze zomerse maanden. Na de laatste roest-behandelende werkzaamheden aan bijzondere onderdelen
zoals de wielen en de dakrand werd het hoog tijd om te starten met een heuse opbouw.

Een eerste aanhangwagen vol opbouwmaterialen werd aangevoerd en meteen werd enthousiast de ondervloer behandeld voor de toekomst ! Een werkje waar
opnieuw onze jongste helpers werden ingezet ! Stopcontacten en een degelijke verlichting zijn voorzien dankzij enkele elektriciteitsdraden die weggewerkt zullen worden tussen de isolatie en de
wandbekleding. De ondervloer werd zorgvuldig geplaatst, verlijmd en bevestigd en daarna hebben heel wat handjes geholpen om onze leeskeet een totaal nieuwe uitstraling mee te geven.
Lichtjes opschuren, goed ontvetten en na een roestwerende verflaag op de ergste plekjes, werd de hele keet in een nieuwe grondkleur gezet. Pas na de tweede laag, dankzij het snelle interventie-leerkrachtenteam zijn we tevreden met het resultaat.
We zien nu al dat het prachtig zal worden !

 

27 juni 2016 : Schuren en lakken

Tussen de vele regenbuien door wordt er toch hard doorgewerkt aan ons project. Uren schuren aan de basisstructuren en,… om af te wisselen,…  lakken. Daarna, …. schuren en lakken tot in de kleinste hoekjes, in de meest eigenaardige posities en nog altijd tussen de regenbuien door. Nog even volhouden en dan ,… nog even volhouden ! Tot we er mee klaar zijn.

Ter afwisseling plaatsten we nu ook de dakgoten. Maar, vooraleer de dakwerker aan de slag kan met de nieuwe dakbekleding moet het minstens enkele dagen droog blijven.

… Even afwachten dus ! Zullen intussen nog een beetje schuren ?

 

13 juni 2016 : Vloer uitbreken + lakken van staalstructuur

Tijdens dit EK weekend is er bijzonder hard en enthousiast aan de leeskeet verder gewerkt.

Eerst werden met professionele deskundigheid raam en vloer uitgebroken en werden meerdere staal- en verfborstels aangewend zodat het schuren en lakken van de staalstructuren tot in de kleinste hoekjes heeft kunnen plaatsvinden.  Spijtig genoeg bleek dit weekend te kort om er al mee klaar te zijn maar het werk is alvast heel wat opgeschoten.

Wie er tussendoor in slaagt om de broodnodige extra middelen of bouwmaterialen vast te krijgen moet dit snel melden want zo meteen beginnen we aan de (her)opbouw !

 

 

25 mei 2016 : De andere kant van het dak

Met een sterk uitgebreid en verjongd (!) team werd deze keer de andere zijde van het dak aangepakt. Demonteren, schuren, lakken, houtstructuur en plaatstaal vervangen, allemaal werkzaamheden die we reeds ingeoefend hadden.

Het resultaat mocht er zijn. Na een halve dag als geroutineerde ‘leeskeetwerkers’ aan de slag te zijn geweest beslissen we om de dakgoten niet te plaatsen voor we een oplossing hebben voor het raam. Het nieuwe dak zal dus nog even moeten wachten.

In tussentijd kunnen we schuren en lakken dat het een lieve lust is !

 

22 mei 2016 : Dakspant gespalkt

Ook tijdens het weekend van ons fantastische schoolfeest is er heel wat gebeurd op en ‘rond’ onze leeskeet ‘De Boekenuil’

Een dakspant diende ‘gespalkt’, ander houtwerk werd behandeld voor de komende jaren en enkele roestige delen van de dak structuur werden grondig geschuurd en voorzien van een beschermend jasje. Nog belangrijker dan deze werkzaamheden was het prachtige sprookje dat iedere aanwezige op de schoolfeestvoorstelling heeft kunnen beleven. Het leeskeetteam hoopt dat de boodschap goed is aangekomen en dat iedereen z’n werkgever (of andere contacten) aanspreekt om ons project te steunen !

Ben je nog niet komen kijken ? Komende zaterdagvoormiddag staat er weer een heel klusteam paraat en dus kan je probleemloos een ‘werf’ bezoekje plannen. Een rondleiding kost gemiddeld,…. 10 minuutjes !

 

16 mei 2016 : Het dak gaat eraf !

Vandaag vervangen we de houten balken waar het dak en zijn spanten op bevestigd zit ! Zoals je op de foto kan zien is de houten structuur rot en de ijzeren structuur grondig aangetast door roestvorming. De bouten, moeren, vijzen en nagels die het geheel bij elkaar houden blijken sterk doorgeroest en dus komt er wat slijp-, breek en prutswerk aan te pas om alle los te krijgen.

De ijzeren structuren worden grondig geschrobd en geborsteld tot in de kleinste hoekjes en krijgen dan een roestwerende beschermende verflaag. Een nieuwe balk wordt op maat gezaagd, afgeschuind, voorgeboord en minutieus op zijn plaats bevestigd met een nieuw stel bouten !

Goed gewerkt ! Maar ook de tijd heeft niet stilgestaan en dus houden de klussers het voor bekeken.

Kort wordt overlegd om de bestaande dakplaat die lokaal wat weggeroest is te herstellen met een nieuw stukje plaatstaal en hoe het geheel terug zal bevestigd worden op de nieuwe balk. Dat alles zal op een andere keer gebeuren. Evenals de andere zijde ! Er is dus nog heel wat werk voor de boeg !

 

 

6 mei 2016 : Strippen die leeskeet 

Eindelijk hebben de kluskabouters de handen echt uit de mouwen kunnen steken.

Onze werfkeet die dateert van 1976 werd aan de binnenkant grondig ‘gestript’. Het hele interieur werd eruit gehaald, alle wand- en plafondbekleding verwijderd en ook een plukje isolatiemateriaal en enkele elektriciteitsdraden vlogen eruit. Alles meteen op de aanhangwagen, klaar om afgevoerd te worden naar het containerpark.

Dankzij deze werkzaamheden hebben we nu een klare kijk op de opbouw van de werfkeet, zijn structuur en de staat ervan. Omdat de kluskabouters vooral willen heropbouwen hebben we grondig de tijd genomen om te bekijken hoe we de renovatie van het dak, de herbevestiging ervan en het plaatsen van de dakgoten gaan aanpakken.  Dat zal het eerstkomende nauwkeurige werkje zijn op onze planning.

Daarna kan er op vele fronten tegelijk gewerkt worden.

 

 

 

 

19 April 2016 : Start to leeskeet !
Fase 1 : onze brainstorm hebben we achter de rug !

Na een feestelijke bijeenkomst rond de leeskeet hebben we de eerste ideeën voor een grondige renovatie kunnen bij elkaar leggen. Een eerste eenvoudige planning van de uit te voeren werken is opgemaakt en enkele experten zijn hun advies komen geven.

 

 

Starten zal alvast niet moeilijk zijn want de eerste opdracht is een afbraakopdracht ! We gaan grondig strippen, tegelijkertijd de structuur van de werfkeet beoordelen en deze preventief voor een verre toekomst behandelen.We plannen een grondige renovatie van het dak, zoeken een oplossing voor het raam, overwegen om te isoleren en hebben een ambitieus interieurplan.

Parallel aan deze werkzaamheden start eveneens onze zoektocht naar extra geld of andere middelen om dit project te realiseren. Deze oproep sturen we rond via een waar gebeurd sprookje !

Wat is een leeskeet?

Een leeskeet is omgebouwde werfkeet (of gelijkaardig), waarvan we een gezellige plekje maken waarin jong en oud kan lezen. Hiertoe hebben we een oude werfkeet op de kop getikt (zie foto hieronder) en gaan we die grondig opknappen, zowel binnen als buiten. Dat kruipt natuurlijk wel wat werk in, dus alle hulp is welkom. De keet staat momenteel bij onze voorzitter, dus de werken kunnen beginnen. Eenmaal opgeknapt, wordt de leeskeet in de tuin van de school geplaatst.

bottom of page